


Haalbaarheids-
onderzoek
Twijfel is een slechte raadgever. Soms zijn er op voorhand al twijfels of een kandidaat bemiddelbaar is of gemaakt kan worden. Beperkingen en belemmeringen zijn bekend, maar in hoeverre kunt u daar conclusies aan verbinden? Als u niet zeker weet of een Spoor 2-traject een zinvolle interventie is, kies dan voor een haalbaarheidsonderzoek.
Wanneer is een haalbaarheidsonderzoek verstandig?
- Als er een gerechtvaardige verwachting is dat een medewerker bij een WIA-beoordeling voor meer dan 80% afgekeurd wordt.
- Zodra uit een arbeidsdeskundig onderzoek blijkt dat er geen of weinig benutbare mogelijkheden zijn.
Bij een haalbaarheidsonderzoek komen de volgende onderwerpen aan bod:
- biografische checklist;
- cognitieve vermogens;
- persoonlijkheid;
- competenties;
- loopbaanmogelijkheden.
Het haalbaarheidsonderzoek is geschikt voor alle medewerkers, ongeacht opleidingsniveau of branche. Het onderzoek wordt afgesloten met een rapportage waarin bovenstaande onderwerpen uitgebreid geƫvalueerd worden. Dit resulteert in een concreet advies op basis waarvan de werkgever een verantwoorde keuze kan maken over eventuele vervolgstappen. Indien nodig wordt de rapportage mondeling toegelicht.
Uit het haalbaarheidsonderzoek kan naar voren komen dat er geen bemiddelingsmogelijkheden zijn. In dat geval wordt geadviseerd om het UWV in te schakelen voor een deskundigenoordeel. Het doel daarvan is om (tijdelijk) vrijstelling te krijgen voor een Spoor 2-traject.